in ,

LoveLove WTFWTF 👏👏

Gençli̇k Çaliştayına ilk Kez Katılacaklara Tavsi̇yeler Halim KARABULUT

Çalıştay; kişilerin ortak bir konu üzerinde çalışmalarını, düşünmelerini ve öğrenmelerini sağlayan, bilimselliğe dayanan öğretim tekniğidir. Kişilerin uzmanlık alanlarına dönük bir bilgi aktarımı ve öğrenme metodudur. Çalıştay, bilim adamlarının ve uzmanların; bir konuda ön hazırlık yapmak üzere inceleme ve değerlendirme amaçlı toplantılarında kullanılan temel tekniktir. Bu çalışma toplantılarına çalıştay adı verilir. Yani çalıştay kelime manası itibariyle öncesinde planlanmış ve bir ön hazırlık yapılmış akademik konular üzerine konu ile ilgili kişilerin toplanması ve konu ile alakalı konuşulması ve bu oturumlar sonucunda bir çözüme varılması bütünüdür. Gençlik çalıştayları da benzeri şekilde lise ve üniversite düzeyinde ilgili konuya merakı olan katılımcılarla düzenlenen konferans tipidir. Araştırma yapma, öğrenilen bilgileri aktarma, tartışma ve çözüm üretme metodudur.

Aşama Aşama Gençlik Çalıştayları ve İşleyişinden Bahseder Misiniz?

Elbette;

Ön hazırlık

Konferanstan ortalama 10 gün önce sizlere gönderilmiş olan çalışma rehberine bağlı kalınarak yapılan araştırma ve hazırlık kısmıdır.

Konferans başlangıcı (Açılış Seremonisi)

Genel olarak konferanslarda bulunan tokmakla açma geleneği Gençlik Çalıştaylarında da bulunur. Kimi zaman bunun öncesinde bir şair,yazar,sanatçı,siyasetçi gibi topluma mal olmuş kişilerce panel yapılabilir. Çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen kişiler, hiyerarşik düzene göre konuşmalarını yapar ve çalıştay başkanının tokmağı vurması ile konferans resmi olarak başlar.

Komite başlangıcı (oryantasyon)

Komite Divanı resmi düzene geçmeden önce delegelere çalıştay prosedüründen bahsettikleri kısımdır. Resmi konuşulması şart değildir. Delegelerin birbiri ile tanışması,kaynaşması ve konferans yapısına hazır olması amacıyla yapılır. Konferans yönetiminin insiyatifine bağlı olarak kimi zaman bu oturum ilk oturum ile bitişik tutulur.

Kahve molaları

Bolca kahve içilen ve çeşitli oyunlar oynanan zaman dilimidir. Alışılmış kahve molalarına nazaran, genellikle Gençlik Çalıştaylarında bu süre daha uzundur.

Komite işleyişi

Komite Başkanı tarafından resmi düzene geçilmesi ile başlayan süreçtir. Bir komitede ortalama 20-25 delege bulunur. Ortalama oturum süresi bir ila bir buçuk saattir. Delegelerden öncelikle komite gündemi ile alakalı konuşmaları ve beraberinde sorunları tespit etmeleri istenir. Bulunan bu sorunlara gerçekçi çözümler üretilmesi beklenir. Sorun ve çözümler öncelikle not alınır. Gençlik çalıştayları protokol yazım taslağı örnek alınarak protokol hazırlanır. Protokolü genel kurulda sunması için (komite divanı tarafından) bir sözcü seçilir. Komitede delegeler harici bir veya iki tane gözlemci de bulunur. Komitedeki gözlemcilerin görevi su gibi ihtiyaçları karşılamaktır. Bunun dışında dedikodu kutusuna (GossipBox), dedikodu toplarlar. Oturum sonunda komite divanın izni ile dedikoduları okurlar.

Öğle Molası

Öğlen arası yemek için ayrılmış zaman dilimidir. Ayrıca  moda defilesi, JustDance gibi etkinlikler, oyunlar ve  yarışmaların düzenlendiği hiç bitmesini istemediğimiz kısımdır.

Genel Kurul

Çalıştayları şüphesiz diğer konferanslardan ayıran, genelde konferansın son gününün tümünü kapsayan kısımdır. Tüm delegelerin katılması gerekir. Çıkarılmış protokoller komite divanı tarafından (komitesi içindeki delegelerden) seçilmiş olan sözcünün açıktan protokolü okuması ile başlar.  Sonrasında akademik divan (çalıştay başkanı, çalıştay başkan vekili,akademik takım lideri vb.) tarafından soru turuna açılır. Her bir turda bir komitenin 1 soru sorma hakkı bulunur. Sorular haricinde Komite divanları sözlü veya yazılı olarak, rapora itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz o maddenin kaldırılması, değiştirilmesi veya raporun tümünün fes edilmesi için olabilir. Her bir komite sözcüsüne belirli bir  süre verilir. Komitelere verilen süreler eşittir.

Konferans Bitişi (Kapanış Seremonisi)

Konferansta emeği geçen kişilerin (Okul müdür ve danışman öğretmen vb.) konuşmaları ile başlar. Komite divanları tek tek kürsüye davet edilir. Konuşmalarını yaptıktan sonra ödül alan delegelerine ödüllerini takdim ederler. Her komite divanı konuşmasını bitirdikten sonra hiyerarşik sıraya göre ekip liderleri çıkar ve son olarak çalıştay başkanı kürsüye çıkar konuşmasını yaparak tokmakla konferansı kapatır.

Gençlik çalıştaylarına kimler katılabilir?

Lise ve Üniversite düzeyinde ilgili komite hakkında bilgi sahibi olduğuna inanan herkes katılabilir.

Gençlik çalıştayları (MUN gibi) bir simülasyon mudur?

Gençlik çalıştaylarına tam manası ile bir simülasyon demek mümkün değildir.Fakat Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyon Toplantıları ile benzerlik gösterir.

Komite konusu/konuları  hakkında yeterli bilgi sahibi değilim yine de katılabilir miyim?

Elbette, komite konusu ilginizi çektiyse katılabilirsiniz. Her konferans öncesinde sizlere gönderilecek olan çalışma rehberleri ile komiteniz hakkında  daha fazla bilgi sahibi olmanız mümkündür. Sizlere tavsiyem çalışma rehberine bağlı kalarak çeşitli kaynaklardan bilgi toplamanız, kendinize notlar çıkarmanızdır.

Gençlik çalıştaylarına hangi mevkilerde başvuru yapabilirim?

Delege,Gözlemci,Basın,Komite Başkanı veya Komite Başkan Vekili olarak başvuru yapabilirsiniz.

Gençlik Çalıştayları Ücretli midir?

Sağlanan materyaller (defter,kalem vb.) ve yemek gibi masraflar için bir çok konferans belirli bir ücret talep eder. Bazı konferanslar ise sponsor firmalar  desteğiyle ücretsiz yapılır.

Gençlik Çalıştayları tarihlerini nereden öğrenebilirim?

MUNTurkey.com web sitesi ve mobil uygulamasından inceleyebilirsiniz. Türkiye çapında düzenlenen tüm konferanslar mevcuttur.

Bir konferansın kalitesini nelerin belirleyeceğini düşünüyorsunuz?

Konferansı düzenleyen ekibin; konferans öncesi ve konferans esnasında göstermiş olduğu ilgi, dili doğru kullanımına özen göstermesi, tecrübeli olup olmayışı, çalışma rehberlerinin zamanında gönderilmesi gibi faktörlerin etki edeceğini düşünüyorum.

Gençlik Çalıştaylarında resmi kıyafet kuralı var mıdır?

Çalıştayların büyük çoğunluğunda resmi kıyafet kuralı bulunur. Bazı konferans yönetimlerince alınan kararla yarı resmi kıyafet kuralı uygulanabilir.

Gençlik Çalıştayına katılmak istiyorum komitemi neye göre seçmeliyim?

Komitenizi bilgi birikiminiz ve ilgilendiğiniz alanlara yönelik  tercih etmenizi tavsiye ederim.

Gençlik Çalıştaylarının kuralları nelerdir?

Konferans yönetimlerince uygulanan kıyafet prosedürüne uymayan katılımcılara yazılı olarak “Kıyafet Uyarısı” verilebilir.  Irkçı, homofobik, hakaret içerikli,siyasi ifadeler ve küfür yasaktır. Kurallara uymayan katılımcılar konferans yönetiminin insiyatifine bağlı olarak sözlü veya yazılı “Akademik Uyarı” cezası verilebilir.

Oturuma katılamazsam veya geç kalırsam bunun bir cezası var mı? Sertifika alabilmeme engel olur mu?

Konferans oturumuna geç kalmanın her hangi bir resmi cezası olmasa da komite divanı tarafından “eğlenceli(!)” bir ceza verilebilir. Konferans yönetimince belirlenen asgari komite katılma kuralına uymazsa katılımcı sertifika alamaz.

İlk defa bu tür bir etkinliğe katılmayı düşünüyorum neler tavsiye edersiniz?

Prosedür bakımından, gençlik çalıştayları biraz daha rahat bir konferans tipi olduğunu, çok fazla zorluk çekmeyeceğinizi düşünüyorum. Hem akademik yönden kendinizi geliştireceğinizi, hem de keyif alacağınız bir konferans deneyimi elde edeceğinize eminim. Komite çalışma rehberini dikkatlice okumanızı notlar çıkararak araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Bu araştırmalarınız sayesinde komitede ön plana çıkacağınıza eminim. Komite içinde sıkı dostluklar edinecek çeşitli oyun ve etkinliklerle eğlenceksiniz. Bir de tavsiyem komiteye zamanında gelmenizdir. Aksi takdirde hem konudan uzak kalabilir, dikkatinizi zor toplayabilir üstüne bir de divan tarafından verilen (eğlenceli(!)) cezaya razı olmak durumunda kalabilirsiniz.

Gençlik Çalıştaylarında katılımcılara ödül verilir mi?

Evet, gençlik çalıştaylarında bir kaç farklı ödül verilir. “En iyi delege” ödülü komiteden bir kişiye,  “onursal delege” ödülü ise divanın belirlediği kişi adedince verir. Bunlar dışında Akademik Divan tarafından verilen 2 tane ödül bulunmaktadır. Bunlar “en iyi sözcü” ödülü ve “en iyi komite” ödülüdür.

Ödül almak için tavsiyeleriniz nelerdir?

“En iyi delege” ödülünü almak için komite içinde az, öz ve yapıcı konuşmanızı tavsiye ederim. Mutlaka konferans öncesi çalışma rehberini iyice inceleyip notlar almanızı tavsiye ederim. “En iyi delege” ödülünü alamazsanızda üzülmeyin komite divanı tarafından fark edilmeniz durumda mutlaka onursal delege ödülü verilecektir. “En iyi sözcü” ödülü için açıktan okuma yaparken sakin olmanızı kelimeleri yutmadan okumanızı, soruları cevaplarken anlaşılır sade cümleler kurmanızı tavsiye ederim.

Katılım sonrası sertifika verilmekte mi?

Katıldığınız Gençlik Çalıştaylarının sonucunda her bir katılımcıya sertifika verilir. Konferans Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylıysa sertifikalar E-Okul’ a işlenebilir. E-Okul’a belgelerin işlenmesi ve gelecekte CV nizde yer alması için gerekli kodu konferans yönetiminden isteyiniz.

Gençlik Çalıştaylarına katılmanın bize getirileri nelerdir?

Gençlik çalıştaylarını kişiye araştırma becerisi, krizlere hızlı çözüm üretme, grup bütünlüğünü koruma, topluluk önünde konuşma becerisini arttırma vb. katkılar sağlar. Bununla birlikte katılımınız sonucunda size verilen sertifikalar Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylıdır. MEB onaylı olan bu sertifikalar ilerleyen süreçlerde vakıf üniversitelerinde burs olanağı sağlayacak ve iş başvurularınız için iyi bir CV olacaktır. Sizi birçok konuda bir adım öne çıkaracağına inanıyorum.

Gençlik Çalıştaylarında nasıl başvuru yapabilirim? Başvuru yapmak için kriterler neler?

Gençlik çalıştaylarına ait sosyal medya hesap bilgilere MunTurkey.com web sitesi ve mobil uygulamasından ulaşabilirsiniz. Sosyal medya hesapları üzerinden başvuru başlangıç ve bitiş tarihleri arasında, web sitesi üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Delege, Gözlemci ve Basın başvurusu yapmak için bir tecrübeniz olması şart değildir. Basınların kendine ait kamerası olması olmak zorundadır. Komite Divanı başvurusu yapmak için mutlaka delegelik tecrübeniz olması gerekmektedir.

Halim KARABULUT

What do you think?

Written by MUNTurkey.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Do’s and Don’ts in an MUN Conference by Zeynep KESKİN

Mayıs Ayının En Başarılı Online Konferansı Anketi