in

LoveLove CryCry WTFWTF LOLLOL CuteCute OMGOMG

MUN Nedir? HARVARD Prosedürü

MUN Nedir?

Aslında 1950’lerden beri düzenleniyor bu konferanslar. Asıl amaç öğrencileri uluslararası alanda çalışacak siyasetçi, diplomat veya büyükelçi olarak yetiştirmek. Peki nedir MUN? Nasıl katılırım? Nasıl hazırlanılır? Terimler neler? Hangi prosedürler var? Başarılı olmak için ne yapmalıyım? Hepsini sizler için bu makalede topladık. Umarız beğenirsiniz 🙂

Öncelikle ilk MUN (Model United Nations) St. Lawrance Üniversitesi tarafından 11 – 13 Şubat 1949 yılında düzenlenmiş. Bayrağı bugün dünyadaki en yaygın prosedürün sahibi olan Harvard Üniversitesi devralmış ve büyük bir akımın öncüsü olmuş. Bir başka önemli konferans ise THIMUN. 1897’de yapılmış ve günümüzde birçok THIMUN prosedürünü izleyen konferans var. Bugün tüm dünyada her sene binlerce MUN konferansı düzenleniyor.

 

Ülkemizde ise ortaokul, lise ve üniversite seviyelerinde MUN konferansları bulabilirsiniz. MUNTurkey.com olarak işinizi kolaylaştırmak için Türkiye’deki tüm MUN konferansları takvimimize ekliyoruz.

Bu linkten ulaşabilirsiniz.

İngilizcenin yanı sıra Türkçe, Almanca, Fransızca ve Arapça düzenlenen konferanslar da var. Özellikle yabancı dil seviyesi, topluluk önünde konuşma, liderlik yeteneği, yaratıcı düşünme ve sorun çözme becerilerini geliştirmek için MUN konferansları son yıllarda oldukça önem kazandı. Üstelik ülkemizde ve yurt dışındaki bazı üniversiteler, MUN sertifikalarına burs vermeye başladı. Yani MUN konferanslarına katılarak geleceğinize oldukça büyük bir yatırım yapabilirsiniz J

Nasıl başlamalıyım?

Öncelikle şehre karar vermeniz gerekiyor. Türkiye’de büyük şehirlerde oldukça fazla MUN konferansı düzenleniyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında konferansları bulabilirsiniz. Tabii ki dil tercihi beraberinde geliyor. Biz çoğunlukla İngilizce konferansları baz alarak bu makaleyi yazıyoruz.

Şehre karar verdikten sonra seviye oldukça önemli. Eğer ortaokul öğrencisiyseniz JMUN konferanslarına katılmanız gerekiyor. Junior MUN konferansları prosedür olarak çok farklı değil. Ortaokul öğrencileri katıldığı için İngilizce düzenlenen konferansların seviyesi lise ve üniversiteye göre daha basit olabilir. Ama öyle konferanslar var ki seviye inanılmaz düzeyde iyi. Kendinizi lise konferansında sanabilirsiniz. Özellikle HisarJMUN, EkinKMUN, KOÇJMUN ve JMUNESCO bu alanda lider konferanslar. Fakat son dönemde oldukça iddialı JMUN konferansları düzenlenmeye başlandı. ITUJMUN, JCAMUN, ÇınarJMUN bunlardan birkaçı. Ayrıca bazı lise konferansları sadece bir veya iki komitesini Junior öğrencilere ayırabiliyor. Bu da ortaokul öğrencilerinin lise ortamında bulunmasına ve kendilerini geliştirmesine olanak sağlıyor.

JMUNESCO

Lise ve üniversite seviyeleri birbirine akademik seviye olarak yakın görünüyor. Birçok üniversite konferansı oldukça fazla sayıda lise öğrencisi kabul ediyor. Bizim tavsiyemiz eğer lise öğrencisiyseniz ilk tecrübenizi bir lise konferansında geçirmeniz ve daha sonra üniversite konferansına gitmeniz. Çünkü ister istemez ilk deneyimler biraz sıkıntılı olabiliyor. Tabii ki bu makalede sizlere olabildiğince yardımcı olmaya çalışacağız 🙂

Dikkat edilecek bir başka konu ise konferansın kaç kez düzenlendiği. Köklü konferanslar MUNTR, MUNBU ve Eurosima gibi oldukça deneyime sahipler ve gittikçe de kalite standartlarını arttırıyorlar. İlk kez düzenlenen konferanslar için genellikle ön yargı olabilir. Ama emin olun ki düzenleyen insanlar çok önemli. İlk kez düzenlense bile sanki yıllardır düzenleniyor hissini veren konferanslar var. Bu yüzden kaçıncı kez düzenlendiğine bakarken Akademik ve Organizasyon takımının tecrübelerini kontrol edin. Eğer bu bilgiler konferansın web sitesinde yazmıyorsa mutlaka talep edin. Böylece nasıl bir konferansa gideceğinizi aşağı yukarı anlamış olursunuz.

Başka bir hizmetimiz de MUNTurkey.com Review  Page. Bu sayfa MUN konferansların değerlendirildiği ve puan verildiği sayfa. MUN’erlar gittikleri MUN konferansından sonra Review sayfamızı ziyaret edip konferanslarla ilgili yorum yapabilir ve puan verebilir. Gitmeden önce Review sayfasını ziyaret edip gitmek istediğiniz konferansların değerlendirmesine bakmanızı öneririz J

Şehir, dil, seviye ve tecrübeye baktıktan sonra fiyatına bakmanızı tavsiye ediyoruz. Fiyat olarak MUN konferansları çok değişiklik gösterebilir. Buradaki fiyat farkı konferansların verdiği hizmet ve sundukları çeşitli hizmetlerden kaynaklanıyor. Bazı konferanslar ise ücretsiz! Ücretsiz konferansları PR ekibimize sorabilirsiniz. Ücretli konferanslar ise 50 TL’den başlıyor ve 2000 TL’yi geçene kadar devam ediyor. Burada bütçeniz önemli. Eğer iyi konferansa gitmek isterseniz fiyat aşağı yukarı 250 ile 350 TL arasında. Fiyatlarda sosyal etkinlikler bazen dâhil edilmiyor ve ek olarak ücret istenebiliyor. O yüzden ödeme yaparken neye para verdiğinizi iyice inceleyin. Sonradan ek masraflar belinizi bükebilir.

MUNAAKAL

Verdiğiniz para nereye gidiyor diye sorabilirsiniz. Para açıkçası welcome pack (hoş geldiniz çantası), not defteri, kalem, dosya, placard, yaka kartı, sertifika, ulaşım, coffee break, öğle yemeği vb. yerlere harcanıyor. Bunlar az gibi görünse de oldukça masraflı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sayı azsa konferans oldukça zorlanır. Bu yüzden konferanslara ücret konusunda çok kızmayın. Ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar.

Peki konferansı seçtim, şimdi ne oluyor?

Konferansı seçtikten sonra başvuru aşaması var. Konferansa delege olarak katıldığınızı varsayıyoruz. Delege olarak katılırsanız iki seçeneğiniz var. Birincisi bireysel başvuru (individual application), ikincisi ise delegasyon (delegation application) olarak başvuru yapmak. Arada ne fark var derseniz, delegasyon olarak katılırsanız başınızda sorumlu bir öğretmen(advisor) oluyor. Delegasyon ile katılmak bizce en doğru olanı. Çünkü konferanslarda her türlü sorun yaşanabilir. Hastalık, stres, yorgunluk ve hava değişimi gibi birçok farklı sorun olabiliyor. Sorunlarla tek başınıza mücadele etmektense sizi seven ve koruyan biri ile katılmak çok daha iyi bir seçenek. Peki dezavantajı var mı? Bazı delegelere göre advisor ile katılmak çok sıkıcı. Çünkü sürekli kurallar oluyor ve bu kurallara uyman gerekiyor. Uyku saati, kısıtlı serbest zaman gibi sınırlamaların yanı sıra yemeğini yedin mi gibi sürekli sorular oluyor. Advisorlar ayrıca kıyafet seçiminize de karışabilir. Her şeye rağmen delegasyon olarak konferanslara katıldığınızda gerek konferanstan gerekse çevreden çok daha saygın bir şekilde karşılanıyorsunuz. Biz bu noktadan sonra delegasyona göre yazıyoruz. Bireyselde sorunuz olursa yorum olarak yazabilirsiniz.

NEVMUN

Delegasyon başvurusunu ilgili konferansın web sitesinden yapabilirsiniz. Genel olarak tecrübe ülke ve komite atamalarında çok önemli. Eğer tecrübeniz çoksa size Amerika, Çin, Rusya gibi ülkeler verilir. Eğer first- timer iseniz adını hiç duymadığınız ülkeler gelebilir. Hazırlıklı olun. Başvuru formu gittikten sonra konferans ödeme için son bir tarih verir ve ödeme yapıldıktan sonra ülke ve komite atamalarınız advisor’a ulaşır. Konferanstan konferansa değişir ama atanan ülke ve komitelerde genellikle değişiklik yapılmaz. Bu yüzden advisor’u darlamayın. Gelen ülke ve komite neyse ona hazırlanmaya çalışın. Bu yapabileceğinizin en iyisi. Zaten bazı büyük ülkeler dışında size gelen ülkelerin çok da bir farkı yok. Siz yeter ki konuya ve ülkenin politikasına iyi hazırlanın.

Ülkemi ve Komitemi aldım? Nasıl Hazırlanırım?

Hazırlanmak için en iyi yapacağınız şey çalışma rehberini (Study Guide) çok iyi bir şekilde okumanız. Study guide’ın sonunda sorular vardır. Bu sorular (Questions to be addressed) hedefe yönelmenizde işinizi oldukça kolaylaştırır. Örneğin İnsan Hakları komitesinin konusu şiddet ise sizin hangi yönde şiddet konusuna çalışacağınızı belirler ve konuyu daraltır. Daha sonra haberlere bakmanızı öneriyoruz. Dünyada kabul gören haber kaynakları oldukça yararlı. BBC, The Guardian, Al Jazire, TRT World gibi kanallardan haberleri tarayın. Vaktiniz varsa study guide’da yer alan ek okumaları da yapmanız sizi daha da güçlendirir. Ayrıca MUNTurkey.com’daki makalelere bakabilirsiniz. (www.munturkey.com/news ) Ülkenize hazırlanmak oldukça önemli. Sizin işinizi kolaylaştıralım

delegeatepal.com oldukça yararlı bir site. Ülkenizle ilgili pratik bilgileri en kısa yoldan alabilirsiniz. Ayrıca daha kapsamlı bilgiye ihtiyacınız varsa CIA’in factbook sayfası oldukça yararlı. Wikipedia’dan temel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bazı konferanslar position paper isteyebilir. Eğer nasıl yazıldığını merak ediyorsanız bu linkten okuyabilirsiniz.

Ülkemi ve Komitemi öğrendim. Konuya da çalıştım. Şimdi ne olacak?

Eğer Harvard prosedüründeki bir MUN konferansına katılıyorsanız Opening Speech (Açılış Konuşması) yapmanız gerekiyor. Açılış konuşması genellikle bir dakika sürer ve kürsüye çıkarak (Floor) konuşma yapmanız gerekir. Herkesin mutlaka yapması gereken konuşmadır ve ilk oturumda (session) yapılır. Nasıl yazılacağını merak ediyorsanız bu makaleyi okuyabilirsiniz.

https://www.munturkey.com/how-to-write-an-opening-speech-in-mun-by-irmak-okur/

THIMUN prosüdüründe ise ambassador (elçi) diye bir pozisyon var ve genellikle en tecrübeli kişi delegasyonu temsilen konferansta ambassador ünvanını alır. İlk gün ilk oturumda genel kurul (GA) önünde ambassador açılış konuşmasını yapar.

NAMUN

Opening Speech’ler tamamlandı? Nasıl söz alırım?

Açılış konuşmalarından sonra Motion (Önerge) ve GSL (Genel Konuşmacı Listesi) terimlerini bilmeniz gerekiyor. Kısaca Motion önerge demek. Konuşma yapabilmek için önerge vermeniz gerekiyor. Bir örnek Motion’u buraya bırakıyoruz. Örnekleri inceleyebilirsiniz.

GSL ise genel konuşmacı listesi demek. Oturumu yöneten kişi Chair bir konuşmacı listesi açar ve bu listeye öncelikli olarak istekli olanları, sonra da sessiz delegeleri yazar. Best delegate olmak isterseniz mutlaka GSL’e adınızı yazın. Eğer hiç konuşmayan tiplerdenseniz GSL bir nevi sizin kâbusunuz olabilir. Çünkü Chair genellikle komitede hiç konuşmayanları rastgele seçip sizi zorla konuşturabilir. Bizim önerimiz gitmeden ilgili konu ile ilgili çok geniş kapsamlı bir veya iki GSL konuşması yazmanız. Böylece asla zor durumda kalmazsınız.

Bir GSL konuşmasını buraya ekliyoruz.

Topic: Democracy

The world is changing faster than ever, and it is unclear whether modern democracy will be able to keep up with the changes. There are significant differences in these processes of transition and consolidation of democracy between countries. At the same time, there are many similarities that can only be understood by large scale comparative analyses across countries and time. Three decades have elapsed since the beginning of the ‘Third Wave’. Thus, it is now possible to assess the persistence of the institutional structures as well as the emerging democratic political culture of these young democracies.

Dikkat etmeniz gereken bir başka konu delegelerin GSL konuşmalarını kürsüde yapması. Genellikle de erkek delegeler için ceket giymek zorunludur. Ceket demişken, bir de giyim kuşama bakalım. Ne giymeliyiz, ne yapmalıyız?

MUN’de ne giymeliyim?

Herkes o kadar şık oluyor ki inanamazsınız. Erkekler takım elbise giymesi kızların da resmi prosedüre uygun olarak giyinmesi beklenir. Peki dress code (kıyafet kuralı) nerede başlıyor? Sınırlarımız neler? Ne giyebiliriz? Ne giyemeyiz? Bu soruları direkt olarak konferansa yöneltmeniz gerekiyor. Konferanslar web sitelerinde dress code ile ilgili resmi açıklamalar yaparlar. Eğer bu bilgiyi bulmazsanız giyim kuşam kuralları ile ilgili bilgileri mutlaka edinmeye çalışın. Biz birkaç görseli buraya bırakıyoruz. Ayrıca Western Business Attire genellikle kabul edilir. Google’dan aratabilirsiniz.

ANMUN
ANMUN

Başka önemli neler var?

En önemli konulardan biri ise Resolution (Sonuç Bildirgesi). MUN’in en önemli amacı Harvard Prosüdürüne göre resolution’u yazmak ve komiteden geçirmek. Eğer THIMUN prosedürü ise yazdığınız resolution Generel Assembly (Genel Kurul)’da tüm delegeler tarafından oylanıyor. Harvard prosedüründe resolution genellikle Unmoderated caucus (serbest oturum) süresince yazılıyor. Delegeler, tecrübeli ve bilgisayar getiren delegenin etrafında toplanıyor ve konferans boyunca tartışılan konuları kağıda döküyorlar. Resolution’un resmi bir formatı var. Resolution başlı başına bir makale konusu. O yüzden resolution nasıl yazılır konulu makalemizi buraya bırakıyoruz.

Son olarak sizin için hazırladığımız eğitim sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın!

https://www.munturkey.com/how-to-write-a-resolution-by-kayra-balikci/

 

MUN hep böyle akademik mi?

Tabii ki değil. MUN’in yarısı akademik çalışmalarsa diğer yarısı da eğlence diyebiliriz. İnanılmaz güzel sosyal aktiviteler düzenleniyor. 3 günlük bir konferansta genellikle 2 parti düzenleniyor. Partilerde enerjik olmak için gün boyunca enerjinizi tasarruflu kullanmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kahve aralarında çok güzel yarışmalar ve aktiviteler var. Çok eğleneceğinizi garanti ediyoruz.

Herkese MUN kariyerinde başarılar 🙂

Yorumlarınızı bekliyoruz!

 

What do you think?

Written by MUNTurkey.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

25 Comments

  1. MUN bir çok yerde karşıma çıkıyordu gecenin 3’ünde aklıma geldi tekrar ne hakkında olduğunu araştırırken sizin yazınıza denk geldim. Aklıma takılan şeyler oldu. Mesela, MUN ekip işi mi? Bireysel olarak ücretli ya da ücretsiz bir konferansa gidebilir miyim? Yani tıpkı tek başına sinemaya gider gibi.

    • MUN hem ülkemize hem de tüm dünyada en prestijli akademik aktivite olarak kabul edilmektedir. MUN e delegasyon (okulla) veya indiviual (bireysel) başvuru yapabilirsiniz. Her iki katılım şeklinde de belirli bir hazırlık yaparak gitmeniz gerekmektedir. Sinemaya giderken herhangi bir hazırlık yapmanız gerekmez. Fakat MUN’de temsil ettiğiniz ülkenin ve diğer ülkenin politikalarına hakim olmanız ve sorunlara çözüm üretmeniz beklenir.

      MUNTurkey.com

  2. MUN’u çok geç keşfetmiş birisi olarak sorum şu ki, Üniversite mezunu olarak MUN konferanslarına katılabilir miyim? Uluslararası İlişkiler mezunuyum ve bu sistemi daha önce keşfetmediğim için çok üzgünüm. Haziran/2019 mezunuyum ve bir şekilde bu konferanslara katılmam mümkün mü?

  3. İlk defa MUN ‘a katılıyorum. Fakat ingilizceyi pek iyi konuştuğum söylenemez. Sadece bana verilen kağıttaki şeylere ve ülkeme iyice çalışsam olur mu? Örneğin chair beni seçip kaldırdığında konuşulan konuyu ya da soruyu anlamazsam ne demeliyim? Yardımcı olırsanız sevinirim.

  4. Merhaba, Bizde üniversitemizde bir MUN konferansı düzenlemek istiyoruz öğrenciler olarak ilk defa.İzlememiz gereken prosedürler nelerdir, nasıl kurabiliriz kimlere danışabiliriz bu konuda, ilerişime geçebileceğimiz birileri varmıdır?

  5. Merabalar.
    Ben bir ortaokul öğrencisi olarak MUN’a katılmak istiyorum ama merak ettiğim iki şey var birincisi belgeyi aldığımızda bunu istediğimiz zaman gösterip burs alabiliyor muyuz? İkincisi ise, MUN’dan burs alırsak bu burs yalnızca diplomasi bölümü için mi geçerli oluyor yoksa Fen okurken de bize burs sağlıyor mu

  6. Çok kalitesiz bir program sadece para almak için yapılan bir tuzak kızım katıldı öğrencinin yönettiği ve hiçbir faydası olmayan bir program boşu boşuna para yatırmayın insanları kandırmaya çalışıyorlar sakin kanmayın

    • Sayın Avcı,

      MUN konferansları hem Türkiye, hem de dünyada en prestijli akademik aktivite kabul edilmektedir. Yaşadığınız sorun için üzüntülerimizi bildiririz. MUNTurkey.com olarak MUN konferanslarını takip ediyor ve katılımcıların yaşadığı sorunlar için çözümler bulmaya gayret gösteriyoruz. Eğer sizin kızınızın katıldığı bir konferansta sorun yaşadıysanız, ilgili konferansla görüşüp sorunun çözümü konusunda yardımcı olmak isteriz.

      Saygılarımızla,
      MUNTurkey.com

  7. Merhabalar. Bazı sorular var kafamda cevap verebilirseniz çok sevinirim. Delegation olarak başvurduğumuzda advisorın başvurması mı gerekiyor? Advisorın ordaki görevi ne olur? Ayrıca aynı delegationdaki delegelere aynı ülke mi veriliyor? Yani delegation olmadaki amaç tam olarak nedir?

How to Write a Position Paper by Neris AYDEMİR

How to Balance the MUN Carrier and School Life by Nefin ZENGİN