in ,

MUNTurkey.com Karantina Dönemini Nasıl Değerlendiriyor – İnci BAKIRLI

Covid-19 karantina süreci içinde üretken olmak için neler yaptınız?

Daha önce okul yoğunluğu nedeniyle okuyamadığım sayıda bilimsel makale okudum, biyoloji alanında hazırladığım bir bilim projesi üzerinde çalıştım. Model UN ile ilgili olarak bir online konferansa katıldım ve MUNTurkey.com içerik üretici takımında görev aldım. UNEP tarafından düzenlenen Act for Nature küresel forumunda gözlemci olarak bulundum.

-Güneş Bodur

Pandemi süreci ile yakından ilgilendim bu durumun ülkemi ve dünyayı sosyal, toplumsal, siyasi ve ekonomik açıdan nasıl etkilediğini inceledim ve araştırdım. munturkey.com platformuna da katkı sağlayıp makaleler yazmak ayrıca üretken olma çabalarımdan biriydi. Online konferanslara katılıp aynı zamanda Model UN konferanslarından da vazgeçmedim. Tabii ki bu süreç içerisinde derslerimle de ilgilenmeye çalıştım, bazı edebiyat ile ilgili çalışmalarda bulundum ve sanatla ilgilendim.

-Ece Bilir

Sanatsal aktivitelere, dil öğrenmeye ve geliştirmeye yöneldim. İzlemek isteyip de vakit bulamadığım dizi/filmleri izledim. Hep ertelediğimiz kitaplarımı okudum. Çok olmasa da online konferanslara katıldım.
-Zeynep Dinç

Çizimimi geliştirmeye çalıştım hem kâğıt üzerinde hem de sanal ortamda. Özellikle vektörel çizimle uğraştım. Birçok tiyatro, bale ve opera gösterisi internet ortamına aktarıldı, onları izledim ve sanal müzeleri gezdim. Sadece birkaç online konferansa katıldım onun dışında online yazılım kursu ve Fransızca kursu aldım.

Şimdiye kadar üstünde yeterince durmadığım şeylere yoğunlaştım. Mesela roman okumaya çalıştım, okuma alanıma yeni türler ekledim. Resim çizerken portreden çıkıp doğayı çizdim, izlemediğim klasikleşmiş filmleri izledim ve üretken olmak adına da hepsi üzerinde düşündüm çünkü düşünmeye hiç olmadığı kadar zamanım kaldı. Konferanslara katıldım, dil öğrenmeye çalıştım ve düzenli spor yapmaya başladım İzlemediğim filmleri izledim, film kültürümü geliştirdim. Online derslere katıldım, yönetiminde olduğum atölyelerin sosyal medya hesaplarını aktif kullandım.Yurt dışı üniversitelerden dersler aldım, kendi markam için adımlar atıyorum, spor ve Model UN’e verdim kendimi.

-Doğa Keskin

Eğer katıldıysanız eğitim programı, dernek, topluluk faaliyetleri gibi projelerden bahsedebilir misiniz?

Kendimi geliştirmek amacıyla farklı platformlara katıldım ve bunun dışında da belirli grup öğrencinin kurmuş olduğu online bir gazetede yazmaya başladım. Lise öğrencilerinin kendi özgür düşüncelerini paylaşıp toplu etkinlikler yapıldığı bir platforma katıldım. Burada belirli programlara göre buluşulup tartışma ortamı yaratılıyor. Ayrıca farklı bir platformda da gazete yazısı yazıyorum. Orada ise yine belirli kişiler belirli içeriklerden sorumlu. Hazırlanan gazete haftanın belirli günleri online bir şekilde yayınlanıyor.

MUN Turkey için içerik üretmek başlıca karantina sürecinde üretkenlik açısından çok faydalı oldu. Makaleler yazmak, online MUN’lere katılarak kendimi geliştirmek dışında yeni hobiler bularak can sıkıntısı ve boş zamanı olabildiğince azaltmaya çalıştım.
MUN Turkey ve MUN Point tarafından düzenlenen MUN Summit konferansına katıldım. MUN için bana farklı bakış açıları ve farklı görevler hakkında bilgi kazandırdı.
-Selen Güneri

Bir ekip arkadaşımızın YouTube videosuna konuk oldum. Online konferanslara katıldım. Sokak hayvanları için yardımda bulundum.

-Zeynep Dinç Akademia’nın Bahçesi topluluğunda Görme Engelliler Zirvesi organize ettik, birçok uzman ve sanatçıyla söyleşiler yaptık.Okulumun düzenlemiş olduğu online üniversite tanıtımlarına katıldım.

FFF Aydın’ı kurduk. Avrupa Gençlik Parlamentosuna girdim ve sessionlara katıldım, günde 10 saatten 5 gün ölüm gibiydi. Yabancı diller derneğinin kursuna katılıyorum. Almanca ve Latince dersi veriyorlar. Kızılay gençlik vakfına katıldım. Activist’s Handbook’ta Content Editor oluyorum.

-Mete İyikavak

Online Konferanslar:
-Online Konferanslara Katılıyor musunuz?
-Sizce fiziksel konferansların yerini doldurabildiler mi?
-Eğer verimsiz olduğunu düşünüyorsanız neler yapılabilir?

-Bence akademik/prosedür anlamında gerçek konferansların yerini iyi organize edilen bir online konferans rahatlıkla doldurabilir, hatta fiziksel bir konferansta olduğu gibi iyi dostluklar da kazanabilirsiniz.

-Güneş Bodur

-Katılmadığım için yorum yapamayacağım. Fakat ne kadar verimli olduğu kafa karıştırıcı bir soru. Maalesef hayır. Gerçek konferanslarda ki ortamı yakalamak çok zor. Direktif yazmak, coffee breaklerde sohbet etmek gibi bazı fiziksel zevklerden mahrum olduk. Verimlilik hakkında munturkey.com’un yaptığı düzenlemelerin uygun olduğunu düşünüyorum.
İnsanların online konferansları fiziksellere göre ciddiye almadığını düşünüyorum. Mun de bir ciddiyet isi olduğundan gerçek konferansların yerini dolduramadı ayrıca insanların sırf deneyim olsun diye katılması güzel sonuçlar yaratmadı.
-Doğa Keskin

-Ben yerini doldurabildiğini düşünmüyorum. Fiziksel konferanslarda insan içinde ve farklı delegelerle yüz yüze olmanın; ev ortamında, bilgisayar ekranı aracılığıyla tam olarak yaratılabildiğini düşünmüyorum. Ancak, teknik aksaklıklar dışında, oturumlar sırasında prosedürün işleyişi ile ilgili bir sorun yok.

-Selen Güneri

-Hayır. Plakart kaldırmak, modere edilmemiş oturumlarda beraber çalışmak konusundaki farklılıklar ses/bağlantı sıkıntıları gibi sorunlar yüzünden gerçek konferansların verdiği verimliliği vermediğini düşünüyorum.

-Zeynep Dinç

Ben online konferanslara genellikle USG olarak katıldım yani aslında yüz yüze olan konferanslardı görevimle neredeyse aynı şeyleri yaptım. Bu nedenle benim için kısmen yerini de doldurmuş oldu. Online konferanslar özellikle delegeler tarafından gereken ilgi gösterilirse kesinlikle yüz yüze olanların yerini doldurabilir çünkü gerçekten aslında tek farkı dokunduğumuz şeyin bilgisayarımız olması, onun dışında yapılan ve üretilen şeyler tamamen aynı. akademi takımının kalitesi ve gösterdiği çaba da konferansı önemli derecede etkiliyor fakat benim için asıl etken delegeler.
Çünkü delegelerin katılım oranı, oturumlarda konuya katkıları, tüm akışı ve konferansı biçimlendiriyor. Bu nedenle en çok üstüne düşülmesi gereken konu delegeler olmalı.

-Ece Bilir

Bana göre online konferanslar belirli bir düzenleme olmadan anında yapılan konferanslardır. Ülkemizin içinde bulunduğu durumdan ötürü hızlı yapılmaları ve temas gerektirmemesi gibi avantajları vardır. Ama gerçek konferanslara dönüş sağlandığında biteceğini umuyorum. Katılımcı eksikliği de bu konferansların başlıca sorunlarından birisi olup konferans ücretsiz düzenlendiği için başvuru sayılarının yüksek görünmesine karşın konferans olduğu gün çoğu başvuran kişinin katılmaması da insanlara bir aidiyet veremediğinin göstergesidir. Bu konuyu düzeltmek için pr ekipleriyle beraber her başvuranla mail yoluyla veya iletişim bilgileriyle iletişime geçip konferansa yakın tarihlerde katılıp katılmayacağı teyit edilebilir.

-Eren Bice

Uzaktan eğitime ne kadar katılabildiniz?

Okulumun bu süreci fazlasıyla iyi yönettiğini düşünüyorum bu yüzden bütün online derslere katıldım.
İnternet kesintisi, elektronik aletlerde bir bozuntu vb. sorunlar ortaya çıkmadığı durumda katılabildiğim kadar katıldım.Bir dönem aktif bir şekilde derslere katıldım. Bir süre sonra -insanlar sıkılınca- katılım azaldı ve verimliliği daha da düştü. Yavaş yavaş daha az katılmaya başladım ve bu böyle devam etti.Canlı derse katılmadım çünkü o da bana hiçbir şey katmadığını ve bunun nedeninin sınıf ortamındaki ciddi anlatımın olmaması olduğunu düşünüyorum. Başlarda kesinlikle derslerimi aksatmadım, her zaman notlar tutarak sanki okuldaymışçasına çalıştım. Kendimce psikolojik olarak zor bir dönemden geçtim ve bir süre sendeledim. Daha sonra yeteneklerime ve ilgi alanlarıma daha uygun olacağını düşündüğümden alan değiştirdim. Şimdi tekrardan başlayacak okulum ve kurs programını beklerken derslerimle ilgilenmeye var gücümle devam ediyorum.

Karantina başında hedeflediğimin çok daha altında katılabildim 12. sınıf olmama rağmen istediğim kadar ilgilenmedim.

Gerçek konferansların en çok hangi yanını özlediniz?

Kahve aralarında konferans etrafında dolaşmayı, yeni insanlar ile tanışmayı ve sohbet etmeyi özledim. Online konferanslarda sosyalleşmenin daha az olduğunu fark ettim.

İnsanların bir arada olmasını toplumun bir şeyleri değiştirebileceğine olan inancının hep birlikte farkına varmayı, kürsüyü devretmeyi ve en çok da tokmağımı bir daha kullanabilmeyi…
-Eren Bice

Coffee-breakler ve partiler konferansın yorgunluğunu atmak için iyi oluyordu. Ayrıca canlı direktif yazmayı çok özledim.
İnsanlar ile fiziksel olarak tanışabilmeyi ve vakit geçirmeyi. Oturumlar başlamadan önce diğer delegeler ile oturup sohbet etmeyi.

Social’ları çok özledim!

Kahve aralarında delegeler vs. ile tartışmayı ve oradaki ortamı özledim.

İnsanlarla iletişim kurabilmeyi, canlı canlı tartışabilmeyi.

Özlediğim bir sürü nokta var ama galiba plakart kaydırmak… buna çok takıldım.

Sanırım insanları fark edebilmeyi, benim MUN konferanslarına giderken en çok heyecanlandıran şey insanların düşünceleriydi. Çünkü birisi dile getirmedikçe onların bir konu hakkında ne düşündüğünü henüz anlayamıyoruz. Bazı komitelerde içine kapanık delegeler olur ve her zaman onlara yardım etmeyi arkadaşlık kurmayı çok severim. Online konferanslarda da insanların düşüncelerini duyma imkânım olsa da bazen jest ve mimiklerini daha net görebildiğim anları arıyorum. Bu şekilde belki onlara yardım edebilirdim. Benim ilk konferansımda bana yardım eden biri olmamıştı, bu yüzden öyle katılımcılar gördüğümde onlara yalnız olmadıklarını hatırlatmak bir çeşit alışkanlık haline geldi.

İnsanların etkileşimde olması, yeni yüzler tanıma. Farklı ilçelerden, şehirlerden tanışma ihtimaliniz olmayan insanlarla bir araya geliyorsunuz ve şaşılacak bir şekilde ortak tanıdıklarınız bile çıkıyor. Aynı zamanda okul hayatından ziyade daha çabuk bir kaynaşma, samimiyet ve eğlenme durumu söz konusu. Galiba en çok özlediğim yanı bu.

-Dila Meryem

MUNTurkey.com yazarları için: MUNTurkey.com’da çalışmak sizin için nasıldı? Biraz anlatabilir misiniz?

Benim için hayatıma farklı bir deneyim katan, kendimi geliştirmemi sağlayan, cv’m için artısı olan bir çalışmaydı. Geçirdiğim bu kısa zamanda bile farklı insanlarla tanışmak, insanların bilgilerinden yararlanmak, kendimi geliştirmek gerçekten hayatıma farklı bir yön kattı yüzden de MUNTurkey ailesinin bir üyesi olduğum için mutluyum.

Özellikle karantina döneminde bana yaratıcı, üretken ve yararlı hem de sevdiğim bir görev bulmak bana çok katkı sağladı. MUN alanında bilgim arttı, yazma ve araştırma becerilerim gelişti ve tecrübe kazanmış oldum.
-Selen Güneri

MUNTurkey.com gibi bir platformda ilk defa çalışma fırsatı buldum. Bana çok şey kattığını düşünüyorum. Yazma, araştırma kabiliyetlerim arttı, insanlara faydalı olma hissi veriyor, yazdıklarımın insanlara yararlı olma ihtimali beni çok mutlu ediyor.
-Zeynep Dinç

Kendimizi geliştirip, ilgilerimiz doğrultusunda bir şeyler tasarlayabileceğimiz karantina sürecinde beni motive eden bir olay oldu. Hep istediğim bir şeydi, bu yüzden çok keyifliydi. Aynı anda hem yazarlığımı hem Mun bilgilerimi geliştirmemi sağladı. Çok verimliydi, tüm ekibe teşekkür ediyorum.
Kesinlikle harika bir deneyimdi. 12. Sınıf olduğum için dersler beni her ne kadar zorlasa da elimden geleni yapmaya çalıştım. İlginiz ve sabrınız için çok teşekkür ederim. Dışarıdan yargılamak kolay ama MUNTurkey ekibinin olağanüstü çaba ve çalışmaları kesinlikle bir alkışı hak ediyor.
-Ece Bilir

Çok verimliydi. Farklı bir deneyimde ve geleceğim için çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Pandemi sürecinde bunun sayesinde boş kalmadım ve umarım bu dönemden sonra da munturkey.com de tekrar çalışırım.

Bilgisayarı elime alıp yazma hevesimi getirdiği, çok sevdiğim yazarlığa tekrar başlattığı için benim için MUNTurkey.com yazarlığı harika bir deneyimdi.
-İnci Bakırlı

 

What do you think?

Written by inci bakırlı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

The Mistakes That We Did in Conferences by İnci BAKIRLI

MUN As a New Model For Teaching Foreign Languages by Leyla ERSOY