in

MUN İş Bulmada Etkili Mi? Ecenur GÜLMEN

İlkokuldan üniversiteye, hatta iş hayatımıza kadar uzanan ve yediden yetmişe birçok insanı etkisi altına alan MUN konferansları hayatımıza yerleşmiş durumda. Birleşmiş Milletler (BM) konferanslarının simülasyonu olan bu konferanslar, yabancı dilden makale yazmaya; kendini etkili bir şekilde ifade etmeden, topluluk karşısında konuşmaya kadar birçok kişisel gelişim alanında katılımcıları geliştirdiği aşikâr. Peki, bu MUN konferanslarının CV’mize ve iş hayatımıza nasıl bir katkısı var?

Model United Nations (MUN) konferansları kısaca, Birleşmiş Milletler toplantılarının modelidir. Çoğunlukla ortaokul-lise-üniversite çağındaki öğrenciler tarafından düzenlenen konferanslarda küresel dünya sorunları ana temaları çerçevesinde gerçekleşen, katılımcıların ülkelerin delegeliğini yaptıkları ve bu sorunlara küresel çözümler üreterek bunlar için bir çözüm önergesi sundukları ve ana dili genellikle İngilizce olmakla birlikte Türkçe, Fransızca, Almanca, Arapça gibi ana dillerde de gerçekleşen konferansların tümüdür.

İyi bir CV için MUN Konferansları

Okul çağımızda çoğunlukla ailelerimizi bunun için zorladığımız, birçok günlük aktivitemizden ödün vererek katıldığımız MUN konferanslarıyla iyi bir CV yazmak mümkün mü? Elbette ki! Konferanslar, parlak bir CV yazmak için önemli bir rol oynuyor. Sadece iyi bir iş ve CV için değil, ayrıca lise öğrencileri için iyi bir üniversitede okumak için de büyük bir avantaj!

Öncelikle MUN konferansları, Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere Harvard, Yale ve eş değeri olan başarılı diğer üniversiteler tarafından kabul görmekte ve desteklenmekte. Ayrıca Harvard Üniversitesi, MUN konferanslarında en yaygın olarak kullanılan prosedürün sahibi. Ayrıca bu konferansların sonunda aldığımız sertifikalar ve katılım belgeleri, katılımcının CV dosyasında önemli bir yer tutuyor ki örneklerini de gördüğümüz üzere artık günümüzde konferanslar aracılığıyla üniversitelerde tam burslu eğitim görmek mümkün.

“Let’s continue in English.” Cümlesi Artık Sizi Korkutmayacak!

Çoğumuzun korkulu rüyası: Yabancı Dil! Bildiğiniz üzere, en basit işten tutun da en zor işlere kadar tüm işlerin ortak olarak buluştuğu en önemli nokta dil yeterliliği. Ayrıca sadece iş hayatında değil akademik hayatta da öyle. Ki çoğumuzun da korkulu rüyası oluyor. Fakat MUN konferansları tüm katılımcılarına bu konuda çok büyük bir destek sağlıyor. Türkçe dışında İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça gibi dünya üzerinde çokça kullanılan dillerde gerçekleşen konferanslar, yabancı dilinizin gelişmesine olanak sağlıyor. Özellikle iş başvurularında ve mülakatlarda önemli bir yere sahip olan yabancı dilinizi geliştirmeniz için büyük bir fırsat. Burada öğrendiğiniz/geliştirdiğiniz yabancı diliniz, günlük konuşmadan ziyade daha çok akademik ve resmî dilde oluyor. Açılış ve kapanışlarda, kürsüde yahut en basitinden müzakere aralarında topluluğa karşı yapmış olduğunuz konuşmalar öncelikle telaffuzunuzu geliştirmek daha sonra da dil bilgisel ve anlam bilgisel olarak kendinizi daha rahat ifade edebilmenizle birlikte güçlendirdiğiniz özgüveninizle beraber iş mülakatlarında işvereninizle daha rahat bir iletişim kurmanızın yanında akıcı olarak ve çoğunlukla hatasız konuştuğunuz yabancı diliniz sizi bir adım öne atıyor.

İyi Referansları Bulmak Artık Daha Kolay!

MUN konferanslarına dünyanın her yerinden çeşit çeşit insanın katılıyor olması da siz katılımcılar için çok büyük bir avantaj. Farklı milletlerden, yaşlardan, okullardan yahut mesleklerden insanların birlikte paylaştıkları bu verimli günler içinde geliştirdiğiniz arkadaşlık ilişkileri geleceğiniz için birçok kapı açabiliyor. Böylece çok geniş ve güçlü bir ağ içerisine girerek kendinize ileriki zamanlarınızda bir yer edinebiliyorsunuz. Bu noktada, MUN konferanslarının size kattıkları dışında, sizin de konferansa neler kattıklarınız çok önemli. Duruşunuz, konuşmanız, öz güveniniz, pratik zekânız ve kriz anındaki çözümleriniz sizin en büyü destekçiniz!
Ayrıca sadece konferans içinde edinebileceğiniz referansların dışında, katılmış olduğunuz konferans da size büyük bir referans olabileceğini yazının başında dile getirmiştik.

En Prestijli Aktivite: MUN Konferansları!

Konferanslar, öğrenciler arasında ders dışı olarak yapılan aktiviteler arasında en prestijli aktivite olarak yer almakta. Birçok üniversite tarafından kabul gördüğünü ve burslu okumakta yardımcı oluğunu dile getirdiğimiz konferansların tek avantajı da bu değil. Ayrıca konferanslar, akademik kariyer yapmak isteyenlerin ve bu alanda ilerleyen kişilere de yardımcı oluyor. Özellikle yurt dışında yüksek lisans, doktora yapmak isteyen katılımcılar için, kabul görülen bu konferanslar kabul edilme sürecinde bir kriter olarak değerlendirilmekte.

Sadece diplomat ya da siyasetçiler için değil, her telden meslek için!

Konferanslarda çoğunlukla geleceğin diplomatlarını yahut siyasetçilerini görüyor olsa da sadece bu iki meslekle sınırlı değil. Her türlü meslek için gerekli olan en temel özellikleri burada edinmeniz olağan. Bir oyuncu için; topluluk karşısında kendini ifade edebilmek, sahne korkusunu yenebilmek, iyi ve düzgün bir diksiyonla konuşabilmesine yardımcı oluyor. Bir yazar için, yazdığınız çözüm önergeleri ve açılış konuşmaları, makaleler, delegelerle ve yöneticilerle yazışmalarınız sayesinde yazı üzerinde kendinizi ifade etmek, dil bilgisi kurallarına dikkat etmeniz, akademik yazı stilini öğrenmeniz ve bu stile alışabilmeniz için olanak sağlıyor.

Best Delegate of AntalyaMUN Ümmü Nur BARÇIN

Bir psikolog için; farklı etnik kökenlerden, milletlerden, sosyo-kültürlerden tanıştığınız ve ortak paydada buluştuğunuz insanlarla sürekli iletişim halinde olmanız karşınızdaki insanla empati yapabilmenizi, etkili dinlemenizi ve konuşmanızı, insanlarla nasıl etkili iletişime girmeniz gerektiğini size birinci elden gösteriyor. Bir öğretmen için; etkili iletişimin yanı sıra insanlara kendinizi dinletebilmenizi ve dinlemenizi, kriz anlarında etkili ve yaratıcı çözümler bulabilmenizi, farklı ve yaratıcı fikirler üretebilmenizde sizlere yardımcı oluyor.

Bu örnekleri hemen her mesleğe uygulayabilmeniz mümkün. Konferanslar sayesinde kazanacağınız edinimler sizleri rakiplerinizin bir adım ötesine geçebilmeniz için çok iyi bir avantaj.

Mülakatların Aranan Yüzü: Özgüven!

İş başvurunuzu yaptınız, sırada hepimizi geren o mülakat var! Bu mülakattan nasıl geçeceğiz, kendimizi nasıl göstereceğiz? Mülakatların mihenk taşı elbette ki özgüven! Çok bilgili olsanız bile özgüveniniz yeterli olmadığı müddetçe kendinizi ve bildiğinizi ifade etmeniz gerçekten büyük bir meziyet. Ama korkmayın! MUN konferansları sizi bu meziyetten kurtarmak için sizlere yardım eli uzatıyor. Yaptığınız grup çalışmaları, topluluk karşısında konuşmalarınız, üstleriniz, altlarınız ve eşdeğerlerinizle yaptığınız konuşmalar siz farkında olmadan özgüveninizi tazeleyip güçlendiriyor. First-timer ve tecrübeli delegeler arasındaki en büyük fark nedir? Tecrübe dediğiniz biliyorum, fakat bu tecrübeyi size kazandıran şey ne? Kesinlikle özgüveniniz. İlk katıldığınız konferansınızı bir hatırlayın, çoğunlukla çekingen ve konuşmaktan kaçsanız bile bir süreden sonra yavaş yavaş önce delegeler, daha sonra diğer katılımcılar, organizasyon ve komite ekibiyle konuşmaya başlarsınız. Bir bakmışsınız kürsüde önce komite içinde daha sonra da kapanış konuşmasında tüm katılımcılara karşı hiç korkmadan ve çekinmeden konuşma yapmaya başlarsınız! İlk dakikaları takip eden saatler, günler, aylar, konferanstan konferansa bir bakmışsınız ki ilk halinizden eser yok.

Peki, bunun ne için önemi var?

Aynı iş mülakatına girecek iki kişiyi ele alalım. İki kişi de işi alabilecek bilgi donanımına sahip ve yabancı dilleri de yeterli seviyede. Bir jüri konseyi karşısında oturduklarını varsayalım, siz sayın okuyucumuz da bu jürilerden birisi. Karşınızdaki ilk kişi sorduğunuz sorulara çok çekingen cevap vermekte. Kurduğu cümleler yarım, devrik ve anlaşılmaz. Bir şeyler bildiği kesin fakat kendisini rahatça ifade edemedi. Özgeçmişinde yabancı dilinin iyi seviyede olduğu yazsa da konuşma esnasında birçok telaffuz yanlışı yaptı ve doğru cümleler kuramadı. Daha sonra karşınıza ikinci kişi geldi. Sorduğunuz sorulara kendisinden emin bir şekilde doğru cevaplar verdi, bilgisini cümlelerini kullanarak etkili bir şekilde anlattı. Yabancı dilde kurduğu cümlelerde telaffuz hataları neredeyse çok az yahut hiç yok. Hangisini kabul ederdiniz? Tabii ki ikinci kişiyi! MUN konferansları, sizin o işi alan kişi olmanızda yardımcı olacak.

 

Çoğu mesleğin aranan yüzü olan o “üretken, lider, uzlaşmacı, yaratıcı, özgüvenli” insanı olmak için kaçırılmaz bir fırsat olan MUN konferanslarını kaçırmayın. Sadece şimdi için değil, gelecekteki siz için en büyük destekçiniz MUN konferansları olacak!

Ecenur GÜLMEN
Writer of MUNTurkey.com

Makaleyi beğendiğiyseniz yorum yapmayı, beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın 🙂

What do you think?

Written by MUNTurkey.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

How to Organize an MUN By Mert KARAÇAM

MUNIFL’19 – 10 Questions & 10 Answers