Ecenur GÜLMEN: MUNTurkey.com ailesi olarak DEUMBM Genel Sekreteri Kaan Levent BOZDAĞ’a bu söyleşi fırsatını bizlere verdiği için teşekkür ediyoruz! Sayın Bozdağ ile söyleşimizde genel olarak Türkçe MBM konferansları üzerinde durarak, MBM hakkında bilgiler aldık. Keyifli okumalar dileğiyle!
Kapak Resmi: DEUMBM Konferansı, Genel Sekreter Kaan Levent Bozdağ
1) MUNTurkey.com: Merhaba, Kaan Levent BOZDAĞ! Sizi daha yakından tanımak bizim için büyük bir onur. Bizlere kendinizden bahseder misiniz? MBM hayatınıza nasıl başladığınızı ve şu anda nasıl bir yere geldiğinizi anlatır mısınız?
Kaan Levent BOZDAĞ : Merhabalar, ben Kaan Levent BOZDAĞ. 21 yaşındayım. Doğma büyüme İzmirliyim. Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi 3. sınıf öğrencisiyim. Dokuz Eylül Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Topluluğu’nun kurucu topluluk başkanıydım. İki senedir de topluluğumuzun organize ettiği konferansın genel sekreterliğini yürütüyorum.
MBM ile tanışmam 2014 Sonbaharında, İstanbul’da düzenlenen III. Model Birleşmiş Milletler Türkiye Konferansı’nda Endonezya delegeliğiyle başladım. Ardından birlikte katılım göstermiş olduğum arkadaşların girişimi ile bu MBM kültürünü önce okulumuz olan Buca 85. Yıl Anadolu Lisesi’nde, daha sonra ilçemizde, son olarak da il çapında konferanslar düzenleyerek yaygınlaştırmaya çalıştık.
Liseden mezun olduktan sonra üniversiteye yerleşir yerleşmez, 2016 yazında üniversite öğrenci topluluğunu kurmak için girişimlerde bulundum. 5 aylık evrak işlerinin ardından Ocak 2017 itibariyle Dokuz Eylül Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Topluluğu’nu resmen kurmuş olduk.
31 Ocak 1-2 Şubat 2018 tarihlerinde “Ayrımcılık ile Mücadele” ana temalı I. DEUMBM Konferansı’nı gerçekleştirdik. Bu sene de 13-14-15 Şubat 2019 tarihlerinde “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ana temalı II. DEUMBM Konferansı’nı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
2) MUNTurkey.com: Bu yıl ikincisini düzenlemekte olduğunuz DEUMBM konferansını gerçekleştirirken ilhamınızı nereden aldınız? Konferansın akademik geçmişini bizimle paylaşır mısınız?
Kaan Levent BOZDAĞ: Bahsetmiş olduğum gibi lisede katılım göstermiş olduğum III. MBMTR Konferansı’ndan çok etkilendim. Sadece ben değil, o dönem birlikte katıldığım tüm arkadaşlarım çok etkilendi o konferanstan. İlham kaynağım her zaman o konferans olmuştur diyebilirim.
Konferansımızın akademik içeriğiyle konferans organizasyon ekibimizin direkt olarak İdari Kurul dediğimiz birimimiz ilgilenmekte fakat tüm organizasyon ekibi bu süreçte İdari Kurul ekibine destek olmaktadır.
Bu sene konferansımızın ana teması BM’nin Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri. Forumlarımızda bu ana tema çerçevesinde alt konu başlıkları belirledik. Bunlar Göçmen Sorunları, Ticaret Savaşları, Yoksulluk, Açlık, Kötü Beslenme, Terörizm, Ebola olarak bir kısmını sıralayabiliriz.

3) MUNTurkey.com: Diğer konferansların aksine, gerçekleştirmekte olduğunuz konferanslarınızın ana dili Türkçe olduğunu biliyoruz. Peki, ana dili Türkçe olan bir konferansı yapmaya nasıl karar verdiniz?
Kaan Levent BOZDAĞ: Dediğim gibi 2014 yılında delege olarak katıldığım konferansın dili de Türkçe idi. Konferans esnasında kürsüde veya soru sorarken kendimi çok rahat ifade edebildiğimi düşünüyorum. İzmir’de de düzenlemiş olduğum veya gözlemci olarak katıldığım konferanslarda delegelerin düşüncelerini ana dillerinde ifade etmekte çok daha rahat olduklarını gözlemledim. Aklından geçen düşünceleri veya fikirleri böyle platformlarda rahatlıkla dile getirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun da en kolay yolunun ana dilde yapılan konferanslar olduğunu düşünüyorum.
4) MUNTurkey.com: Ana dili Türkçe olan MBM konferansına katılan katılımcıların ne gibi avantaj ve dezavantajları bulunmakta?
Kaan Levent BOZDAĞ: Katılımcılar için herhangi bir dezavantaj teşkil ettiğini düşünmüyorum. Biz organizatörler içinse şöyle bir dezavantajdan bahsedebiliriz; geçmiş tecrübeleri özellikle MUN olan katılımcıların MBM’ye karşı bir önyargı ile yaklaştıklarını gözlemliyorum. Bilhassa son iki senedir bu anlayışı yok etmeye çalışıyoruz. Hatta bu sene bir İngilizce Komite koyduk konferansımıza ki en azından MUN geçmişi olan katılımcıları bir şekilde DEÜMBM ve MBM kültürü ile buluşturabilelim istedik.
Avantajları ise bahsettiğim gibi katılımcıların rahatlıkla kendilerini ifade edebilmeleri diyebiliriz. Özellikle delegeler kürsüde iken bunu hemen fark edebiliyorsunuz. Ben herkesin en azından bir kere Türkçe konferans deneyimi yaşaması gerektiğini düşünüyorum.
5) MUNTurkey.com: Sizce MBM ve MUN konferanslarının arasındaki farklılıklar nelerdir? Siz hangisini tercih etmektesiniz, neden?
Kaan Levent BOZDAĞ: Dil farklılığının dışında DEUMBM ile genel olarak MUN konferanslarının arasındaki temel farklılık prosedür diyebiliriz. MUN konferanslarında bildiğim kadarıyla genel olarak Harvard Prosedürü üzerinden ilerler. Biz ise THIMUN prosedürünü baz alıyoruz.
Nedir bu prosedürler der isek. Harvard prosedüründe bildiğim kadarıyla forumda delegeler önce sözlü olarak tartışırlar. Daha sonra ortak bir çözüm kâğıdı yazıp oyluyorlar diye biliyorum. Bizim baz aldığımız THIMUN’da ise forum delege sayısına göre gruplara ayrılır. Her grup belirlenen sorun üzerine birer çözüm protokolü yazarlar. Daha sonra bu protokoller tek tek tartışılır, gerekirse delegeler tarafından üzerlerinde değişiklik yapılır ve oylanır.
Benim hangi konferans türünü tercih ettiğimin de belli olduğunu düşünüyorum. J

6) MUNTurkey.com: Türkçe MBM konferanslarının oluşum aşamasında ne gibi bir prosedür izlemektesiniz?
Kaan Levent BOZDAĞ: Bir önceki soruda sanırım bunun cevabını da vermiş olmuşum. THIMUN’dan bahsettim. Fakat prosedürü çok katı biçimde uyguladığımızı söyleyemem. Organizasyon ekibi ve forum yöneticilerimiz ile birlikte prosedür üzerinde kendi kafamıza daha çok uyan, daha verimli olacağını düşündüğümüz uygulamaları yürürlüğe koyabiliyoruz. Tek maksadımız delegelerimizin daha verimli bir konferans süreci geçirmelerini sağlamak.
7) MUNTurkey.com: Konferansın Türkçe düzenlenmesinin organizasyon ve akademik takıma ne gibi artıları ve eksileri var?
Kaan Levent BOZDAĞ: Eksi olarak bahsedebileceğim tek husus MUN kültüründen gelen çalışma arkadaşlarımızla terminoloji üzerinden ufak sorun yaşıyoruz. Bazı MUN terimlerinin dilimizde tam karşılığı olmuyor. Bizim kullandığımız terimler MUN terminolojisinde yer almıyor. Fakat aşılamayan bir sorun değil elbette.

8) MUNTurkey.com: MBM düzenlemek isteyenlere ve MBM katılımcılarına ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Kaan Levent BOZDAĞ: MBM düzenlemek isteyenler ben ve ekibimle çok rahat iletişime geçebiliyorlar. Özellikle MBM kültürünün yayılması için benimle iletişime geçen okullarla bireysel olarak oldukça ilgilendiğimi düşünüyorum. Konferanslarını gerçekleştirdiklerinde gözlemci olarak katılım göstermeye özen gösteriyorum. Ekiplerini hem katılımcı olarak hem gözlemci olarak konferansımızda ağırlamak için davet gönderiyorum. Kısaca Türkçe konferans düzenlemek isteyen herkese kapım, kapımız açık. Çekinmeden iletişime geçebilirler.
Katılımcılar ise, katılım göstermeleri için herhangi bir çekince barındırmamalılar. Katılım gösterdiklerinde de kendilerini ifade etmekten çekinmesinler. Orada biz bizeyiz ve konuşmak için bir aradayız. J
9) MUNTurkey.com: Sizce konferansların ana dili ne olmalı? MUN konferanslarının ağırlıklı dili İngilizce ve bildiğiniz üzere son dönemlerde Arapça, Almanca, Türkçe gibi farklı dillerde konferans düzenlenmekte. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kaan Levent Bozdağ: Aslında şahsi olarak birden fazla dili içinde barındıran konferansların sayısının artması gerektiğini düşünüyorum. Yani delegelere donanımı doğrultusunda tercih sunabilmeliyiz. Fakat bu sefer organizasyon olarak bazı sıkıntılar baş gösteriyor. Bunu organize edebilmek kolay olmamakla birlikte imkânsız da değil diye düşünüyorum.
10) MUNTurkey.com: Bizlerle bir söyleşi yaptığınız için teşekkür ederiz! Son olarak, MUNTurkey.com hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Sizce MUN dünyasına ne gibi katkılar sunuyor ve daha neler yapabiliriz?
Kaan Levent BOZDAĞ: MUNTurkey.com olarak hem sitenizi hem de Instagram sayfanızı beğenerek takip ediyorum. MUN ve MBM kültürünü bir araya getirdiğinizi ve bu sayede konferansların birbirleri ile etkileşime girdiğini düşünüyorum. Yani oldukça olumlu bir oluşum olduğunuzu ve bu oluşumun konferanslar için özellikle delegelere ulaşma noktasında önemli bir durak olduğunu düşünüyorum.
Başka ne yapılabilir hususundaki düşüncem ise bu işi yapmakta olan mevcut organizasyon ekiplerinin bir araya getirilmesi olabilir. Bir araya gelip fikir alışverişinde bulunabilir ve yaşadığımız sorunlara birlikte çözüm üretebiliriz diye düşünüyorum.
Son olarak bana ve konferansımıza bu güzel röportaj için fırsat tanıdığınız için teşekkür ederim.
Yazar: Ecenur GÜLMEN
MUNTurkey.com News & Article Service
GIPHY App Key not set. Please check settings